Електро услуги  за София                                                              тел. 0882 285 230                                                            

                                                                     

 

Електрически табла - ремонт и монтаж

Електрически табла - ремонт и монтаж

      Подмяна и ремонт на електрически табла    Старите електрически табла са основен проблем във всяка електрическа инсталация на по-старите сгради. Собствениците винаги се запитват: Трябва ли...

Откриване кражба на ток

Откриване кражба на ток

Откриване кражба на ток   Ежедневно чуваме новини за кражба на ток в различни градове и села по най-различен изобритателен начин. Кражбите на електроенергия или незаконните вмешателства и...

Монтаж и ремонт на перални цени

Монтаж и ремонт на перални цени

 Монтаж и ремонт на перални Пералната машина наричана в ежедневието за кратко "перална" или "пералня" е електродомакински уред служещ за пране, центрофугираане на прането, а при някои модели...

Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

Монтаж ремонт на готварски печки и фурни за вгражданеГотварската печка е кухненски уред за битово или професионално ползване с котлони и фурна предназначена за приготвяне и притопляне на храни. Има...

Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

Гамаелектро е професионална фирма за ремонт на стълбищно осветление, като предлагаме и подмяна на старо стълбищно осветление и преработката му в стълбищно осветление с датчици и фотоклетки.  Каква...

 • Електрически табла - ремонт и монтаж

  Електрически табла - ремонт и монтаж

 • Откриване кражба на ток

  Откриване кражба на ток

 • Монтаж и ремонт на перални цени

  Монтаж и ремонт на перални цени

 • Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

  Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

 • Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

  Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

 

Гамаелектро е професионална фирма за ремонт на стълбищно осветление, като предлагаме и подмяна на старо стълбищно осветление и преработката му в стълбищно осветление с датчици и фотоклетки. 

Каква е идеята на преработката и смяната на типа на стълбищното осветление? Какви средства са необходими за ремонт на старото стълбищно осветление? Какви средства са необходими за преработката на стълбищно осветлени ес датчици и фотоклетки?

Тези въпроси се задават често от Дом съветите, Етажната собственост, Професионалните доомоуправители и най-вече от живущите в кооперацията. 

Първо ще обясним разликата в двата типа осветления и след това ще направим калкулация на необходимите средства за ремонт и поддръжка на двата типа осветление.

Стълбищно осветление от стар тип с реле за време и стълбищен автомат

стълбищно осветлениеСтълбищното осветление с реле за време или известно още като стълбищен автомат за време е сложна електрическа схема с три или четери жила, лихт бутони(електрически бутони), осветителни тела, електричеески разклонителни кутии, кабели, реле за време, стълбищен автомат, фотоклетка и електрически предпазител. Тази система на стълбищното осветление е разположена във всички общи части, като в някои случай има налични бутони за управление на осветлението в апартаментите. Цялата система за стълбищно осветление със стълбищен автомат работи като едно и единна ел инсталация. При повреда в определен елемент, бутон или нещо друго спира да работи цялата система за стълбищно осветление, като определени повреди водят до други повреди. Пример за това е залепнал бутон, които ако не се открие и отстрани веднага ще доведе до изгаряне на стълбищният автомат. Ето защо тази система е сложно зо поддръжка и ремонт. От там и цената за ремонт на старата система със стълбищен автомат не е никак ниска. Стойността на един ремонт за откриване на залепнал бутон и смяната на стълбищен автомат може да достигне до 190 лв в зависимост от броя на ключовете и вида на стълбищният автомат, както и от това оставени ли са ревизионни отвори или всичко е скрито и се търси със специални детектори.

 Схема на стълбищно осветление


 

Стълбищно осветлени с датчиик за движение

Стълбищно осветление с датчикСтълбищното осветление може да се изработи още в самото начало с датчици, като може да се преработи и старо стълбищно осветлени със стълбищен автомат към стълбищно осветлени ес датчици. Предимството на датчика за двиижение е, че с един датчик избираме колко освеетителни тела да управляваме, настройваме всеки датчик за определено време, определена осветеност и ъгъл на обхват и още куп предимства. Друго важно предимство е невъзможността да се манипулира цялото осветление или при повреда в даден датчик да угасне цялото осветлеение. При развален датчик не работят само тези осветителни тела вързани към повреденият датчик. Датчика се нарича PIR датчик. Основното предимство е ниската себестойност на поддръжката и икономията на ел енергия. Датчиците включват само теези лампи където има движение, а не цялоото стълбище както стълбищният автомат. Преработката на стълбищно осветление от стълбищеен автомаат към осветление с датчици е около 36-39 лв за брой осветително тяло. В цената е включен труд и материали и гаранцията е две години.

Ето така изглежда плафон с вграден датчик за движение. Искаме да направим една важна отметка относно цените на плафоните и труда по монтажа.  Много входове и кооперации си сменят стълбищното осветление с плафони с датчици, като закупуват масово евтини осветителни тела и електрически крушки. Цената на качествен плафон с електрически крушки за него е не по-малка от 26-28 лева без ДДС. Всички материали под тази цена са с ниско качество и гаранция. Най-евтиният плафон е с 12 месеца гаранция и е на стойност 16-18 лв. За около 30 апартамента се разпределят средно 10 осветителни тела с датчик.  Ако разпределите разликата между качествените осветителни тела за стълбищно осветление и некачествените евтини плафони с датчик ще се получи разлика от 3,33 лв на апартамент! В тази разлика се включва и електрическа крушка за този тип осветление, която не бива да е обикновенна или енергоспестяваща. Труда по смяната на осветителните тела и монтажа на новите плафони с датчици, както и преработката на ел инсталацията е около 10 лв за брой. В тази цена е включена и доставката на осветителните тела. 

Ние от Гамаелектро не работим с некачествени плафони с датчици и не приемаме оферти за работа с материали на клиента.  При работа с евтини материали, сумата по разходите по рекламациите са повече от печалбата. Фирми или техници даващи оферти с некачествени датчици и плафони явно са решили да не дават гаранция и да не поемат рекламации, с една дума да са некоректни, което е нормално при качеството на използваният материал.

плафон с датчик