Електро услуги  за София                                                              тел. 0882 285 230                                                            

                                                                     

 

Електрически табла - ремонт и монтаж

Електрически табла - ремонт и монтаж

      Подмяна и ремонт на електрически табла    Старите електрически табла са основен проблем във всяка електрическа инсталация на по-старите сгради. Собствениците винаги се запитват: Трябва ли...

Откриване кражба на ток

Откриване кражба на ток

Откриване кражба на ток   Ежедневно чуваме новини за кражба на ток в различни градове и села по най-различен изобритателен начин. Кражбите на електроенергия или незаконните вмешателства и...

Монтаж и ремонт на перални цени

Монтаж и ремонт на перални цени

 Монтаж и ремонт на перални Пералната машина наричана в ежедневието за кратко "перална" или "пералня" е електродомакински уред служещ за пране, центрофугираане на прането, а при някои модели...

Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

Монтаж ремонт на готварски печки и фурни за вгражданеГотварската печка е кухненски уред за битово или професионално ползване с котлони и фурна предназначена за приготвяне и притопляне на храни. Има...

Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

Гамаелектро е професионална фирма за ремонт на стълбищно осветление, като предлагаме и подмяна на старо стълбищно осветление и преработката му в стълбищно осветление с датчици и фотоклетки.  Каква...

 • Електрически табла - ремонт и монтаж

  Електрически табла - ремонт и монтаж

 • Откриване кражба на ток

  Откриване кражба на ток

 • Монтаж и ремонт на перални цени

  Монтаж и ремонт на перални цени

 • Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

  Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

 • Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

  Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

 

HomeМонтаж на керамични котлони

Керамични котлони  ремонт монтаж демонтаж


ремонт на котлониКерамичните котлони са електрически уреди за вграждане от ново поколение известни като керамични плотове за вграждане, индукционни котлони и бързонагряващи котлони. Те изместват бързо и сигурно  електрическите чугунени плочи поради предимствата, които имаат спрямо тях.  Най-важните предимства на керамичните плотове са: икономичност, бързина и естетичен вид. При избора на нова печка или котлони трябва да знаете, че инвестицията в стъклокерамични плотове за вграждане с два, три или четери зони за нагряване се отблагодарява и възвръща доста бързо. Те са икономични и лесни за почистване.  Недостатък е здравината на стъклокерамиката, понякога се случва да се спукат и натрошат от изтърван прибор или при натиск по време на почистване.
При обикновенните чугунени котлонни в старите готварски печки загряват кварцов пясък след това видимата част на котлона – чугунената плоча и тогава пропускат топлинта към готварският съд на котлона. Всичко това отнема време, енергия и пари. Тук идват новите технологии и по-точно стъклокерамичният котлон. Котлоните на стъклокерамичният плот загряват много по-бързо като време с много по-малък разход на електрическа енергия. Но това за една домакиня не е достатъчно да се спре на такъв вид котлони. Друго приимущество е естетическият вид и брзото почистване, предимство на което трудно се устоява! Всяка домакиня използвала старите чугунени плочи знае, че те ръждясват и не са добра гледка, а също така и са трудни за почистване от мазнини и ръжда.
Как функционират стъклокерамичните плотове?
Стъклокерамиката пропуска топлината нагоре към домакинският съд лесно без проблем, но настрани не я пропуска поради специалното покритие на самият плот. Нагревателните елементи на стъклокерамичният плот са лентови и се монтират в азбестова основа. За стъклокерамичният плот не е нужен специален комплект домакински съдове както при индкционните и халогенните котлони. Може да готвите със съдове от всякакъв вид метал и дори керамични.
Видове стъклокерамични плотве
Цвета на плотовете е различен. Има бели,черни, изрисувани с различни украси и друти видове. Навлязоха прозрачни стъклокерамики и плътни непрозрачни с невидими зони на нагряване. По брой на зоните за готвене  плотовете са с един, два, три или четеери котлона. Могат да бъдат с един нагревател или комбинирани от няколко нагревтели с различен диаметър, т.е една зона с две или три мощностти вградени в зоната.  Продават се поотделно като уреди за свободно стоене, без специален монтаж, като плотове за монтаж на кухненският плот – стъклокерамичен котлон за вграждане,  монтирани на готварска печка и отделно за монтаж на основа за готварска печка.

Ще се опитаме да обясним нещо повече за керамичните плотове.

Управление на стъклокерамичните котлони.
Стъклокерамичните котлони са с механично управление(врътки) или сензорен тип. Сензорите за управление са вградени в котлона. Те са по-предпочитани поради факта, че при сензорното управление няма налични технолгични отвори към котлоните. Така при разлив на течност или при почистване няма начин към вътрешността на керамичният плот да приникне вода или друга течност, която от своя страна да повреди електрониката или да причини късо съединение.
Какво се случва ако разлея вода върху нагрят керамичен плот?
Не се притеснявайте. Нищо не се случва с керамиката и с целият плот, освен изцапването.
Драска ли се керамичният котлон?
Да драска се ако попадне брашно, сол или други твърди частици. Може също да се нарани и надраска ако го почиствате с телени четки или стържете дъната на домакинските уреди.  Има специални препарати за почистване. Не почиствайте плота за вграждане с абразивни препарати и материали. Почиствайте винаги с препараати препорчани за тази дейност.
Как се почиства керамичният плот?
Има специални препарати и тъкани за почистване на керамичното стъкло.
За да не повреждате керамичният плот по възможност не използвайте медни и алуминиеви съдове или поне съдове с такова дъно.  Тези два метала остават слои от тънък метал, които не може да почистете след това. Почиствайте редовно дъното на съдовете които ползвате за да не надраскват плота.
Като краен резултат може да се заключи, керамичните котлони са добър избор!

Ремонт на керамични котлони


Ремонтът на керамичните плотове е свързан с диагностика на проблема. Някои от керамичните плотове иизписват вид и код на грешката с цел да улеснят откриването на причината за повредата. В повечето случай, обаче тази грешка е много обща и не помага въобще. За да се разбере кои елемент е повреден и дали е възможно рециклирнето му или подмяната с нов трябва да се демонтира и диагностицира. Повредта може да е елемнтарна – нагорели кабелни обувки, късо съединение или мокри електрически части, но в повечето случай повредата е свързана с нагревателите и терморегулаторите на плочите. Често срещан проблем също така при керамични плотове е повредена платка за управление. Всички повреди се поправят и отстраняват. Много от моделите са с капсоловани различни електрически части в едно цяло. При такива модели цените за комплекта са доста високи, но за сметка на това ремонта е по-опростен и евтин.


Монтаж на керамични котлони


Както споменахме по-горе керамичните плотове са предназначени за монтаж чрез вграждане в долните кухненски шкафове(кухненският плот) или за вграждане върху готварска печка. Някои от плотовете за вграждане имат краченца, които позволяват керамичният плот да се използва и като котлон за открит монтаж.
При вграждане в плот в комплекта на самият керамичен плот има налични специални крепежни скоби и други елементи посредством, които се извършва закрепването на стъклокерамичният плот към кухнята. Ако нямате отрязан предварително отвор то трябва да бъде оразмерен и отрязан. Рязането на плота се извършва със специален прободен трион или ръчен циркуляр.  Когато монтирате плота върху кухненските шкафове е добре да подложите силиконова подложка или направо силикон мужду стъклокерамичният плот и кухненският плот. Това уплътнение се прави с цел да не прониква вода към кухненските шкафове и към самият керамичен плот, както и да обира разликите при подааване и угъване на кухненският плот. Този силиконов слой предпазва плота от счупване.
Подвързване на керамичният плот към електричеството. Монтаж на керамичен плот.
Ако керамичният плот има кабел и контакт може да се справите и сами като го включите в най близкият контакт. Желателно е преди да включите уреда в контакта, да проверите дали конткта е занулен или заземен, т.е обезопасен.  А в случайте когато уреда няма кабел се налга да ползвате услугите на професионален електротехник! Преди да се включи към електрическият контакт кабела трябва да се подвърже в котлона по електрическата схема дадена от производителя.

Цени за монтаж и ремонт на керамични плотове от Гамаелектро сервиз

 • Цена за демонтаж и диагностика – 20.00 лв
 • цена за посещение на адрес 30,00 лв
 • Цена за монтаж на котлони двойка – 49.00 лв
 • Цена за монтаж на котлони тройка и четворка – 62.00 лв
 • Цена за изрязване на отвор в кухненският плот – 35.00 лв
 • Цена за смяна на плоча – 32.00 лв
 • Цена за смяна на терморегулатор – 27.00 лв 
 • Цена за смяна на врътка и ключ – 22.00 лв
 • Цена за смяна на платка за управление – 44.00 лв
 • Цена за смяна на захранващи кабели- 21.00 лв


Цените са само за труд с ДДС, без включени материали.

Кои сме ние? Екип.
Ние сме екип от професионални елктротехници с над 15 годишен опит. Работм заедно от 12 години. Обслужваме всички райони на град София и оклните села и градове. Работим професионално и чисто. Държим на качеството и издаваме гаранция и финнсови документи за нашите услги. При нас може да си поръчате и стъклокерамичният плот. Само трябва да си го изберете като марка и модел и ние ще ви го доставим и монтираме.
Телефони за връзка с нас 0882 285 230
Работно време:
от Неделя до Петък – от 8.00 до 18.30 часа
Събота – почивен ден

Видео инструктаж за монтаж и ремонт на керамични плотове за вграждане: