Електро услуги  за София                                                              тел. 0882 285 230                                                            

                                                                     

 

Електрически табла - ремонт и монтаж

Електрически табла - ремонт и монтаж

      Подмяна и ремонт на електрически табла    Старите електрически табла са основен проблем във всяка електрическа инсталация на по-старите сгради. Собствениците винаги се запитват: Трябва ли...

Откриване кражба на ток

Откриване кражба на ток

Откриване кражба на ток   Ежедневно чуваме новини за кражба на ток в различни градове и села по най-различен изобритателен начин. Кражбите на електроенергия или незаконните вмешателства и...

Монтаж и ремонт на перални цени

Монтаж и ремонт на перални цени

 Монтаж и ремонт на перални Пералната машина наричана в ежедневието за кратко "перална" или "пералня" е електродомакински уред служещ за пране, центрофугираане на прането, а при някои модели...

Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

Монтаж ремонт на готварски печки и фурни за вгражданеГотварската печка е кухненски уред за битово или професионално ползване с котлони и фурна предназначена за приготвяне и притопляне на храни. Има...

Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

Гамаелектро е професионална фирма за ремонт на стълбищно осветление, като предлагаме и подмяна на старо стълбищно осветление и преработката му в стълбищно осветление с датчици и фотоклетки.  Каква...

 • Електрически табла - ремонт и монтаж

  Електрически табла - ремонт и монтаж

 • Откриване кражба на ток

  Откриване кражба на ток

 • Монтаж и ремонт на перални цени

  Монтаж и ремонт на перални цени

 • Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

  Монтаж и ремонт на готварски печки и фурни за вграждане

 • Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

  Ремонт и подмяна на стълбищно осветление

 

HomeКражба на ток

Откриване кражба на ток

 

Ежедневно чуваме новини за кражба на ток в различни градове и села по най-различен изобритателен начин. Кражбите на електроенергия или незаконните вмешателства и включвания към електрическите инсталации, кабели и електромери зачистиха поради високата и непрастанно повишаваща се цена на електричеството, както и обедняването и свиването на приходите на по-голяма част от населението. Хората проявяват хитрост и измислят начини за да задоволят потребностите си от електрическа енергия като крадат ток, най-често от съседите си. Проблема в повечето случай е че се краде реално от друг съвестен потребител и платец на електроенергия. Крадците на ток не осъзнават  това и си мислят че крадат от електроразпределителното дружество или държавата, като се стремят понякога да изхарчат дори повече от необходимото им. Така се стига до конфликт и остра нужда от намеса и окриване кражбата на ток и евентуалното отстраняване на незаконното присъединяване или включване към даден абонат. След откриване на кражбата на ток и нейното отстраняване се предприемат стъпки за финансовото обезпечение на кражбата на откраднатото количество електроенергия.

Честа гледка е някои абонат да няма електромер и дори предпазител в общото електрическо табло, обаче да си ползва и консумира редовно и на воля електричество, като кабелите са открити и пуснати свободно.

Кражбата на ток в Република България е престъпление и е наказуема като всяко друго престъпление. Кражбата на ток се води нерегламентирано присъединяване към електропреносната мрежа и се урежда в Чл 234 в НК и още редица закони. Наказанието е глоба до 15 000 лв и лишаване от свобода до 6 години, както и възтановяване на заагубите нанесени по време на кражбаата. Престъплението е от общ характер и се завежда служебно от прокуратурата, но все пак е необходим сигнал и най-вече доказателства за наличие на кражба. Когато имаме ощетен частен абонат, той лично завежда дело на база констативен протокол доказващ кражбата с иск за възтановяване на средства. Ние от Гамаелектро София извършваме професионална и незаависима експертиза за наличие на кражба на ток, като издаваме протокол, констатиращ кражба или съответно отхвърлящ такава.

 Често извършваме обследване на дадена електроинсталация, за доказване на липса на кражба на ток! Това обследване се налага в случай на муждусъседски обвинения и нападки към даден съсед (абонат).

Доказателството за кражба на ток се описва в документ наречен Констативен протокол за установяване и доказване кражба на ток. Ако имате съмнения за кражба на ток и нереално завишаване на сметката ви за електроенергия, първа възмжност се обърнете към професионални и лицензирани електротехници и фирми за извършване на проверка за кражба на ток. Проверката трае около два часа и е с цена от 70,00 лв до 140,00 лв в зависимост от обема на работа относно констатацията. Цената е за един абонат, а не цяла жилищна кооперация или производствена база.

Много от потърпевшите при незаконно прикачане към тяхната електрическа инсталация се обръщат към районното разпределително дружество или полицията, но те нямат тези правомощия да открият тази кражба и решението на проблема се забавя. Затова директно преминете към професионална и лицензирана фирма за откриване кражба на ток.

Как да разбера  дали се краде ток от мен?  Това е често задаван въпрос! Но отговора му е : Единствено с проверка на електроинсталацията и проверка на електрическото табло. 

За да разберете със 100% сигурност дали се краде от вашата партида или не е проверката за кражба на ток, но преди да премините към проверка направете следните проучвания сами.

Когато получите по-висока сметка за ток за първи месец не означава задължително кражба на ток. Възможно да е грешка при засичането н данните или просто инкасаторска грешка. Ако и втори месец пристигне фактура с необичайно висока сметка за ток за вас, то вече има предпоставка за кражба.

След втората висока сметка трябва да се направи проверка на засечените данни от електромера, дали съвпадат със тези данни в ЧЕЗ, EVN или E-on. При съвпадение на данните от фактурата и реалните показатели значи има на лице отклонение. Често се случва и поръчителите на кражба на ток да не преценят или забравят някои използван електрически уред, а така да са завишили сметката. Затова когато се поръча проверка за кражба се прави основно пресмятане на мощностите в жилещето и тяхната експлоатация във времето за фактуриране и едва тогава се преминава към търсене на кражба на ток. Като независим и оторизиран екип от професионални електротехници извършваме проверка за кражба на ток и издаваме Констативен протокол от работата по откриването на кражбата на ток. Работим по заявка на поръчител и правим съответната проверка за кражба професионално и коректно, без шум и обявления, което ви съветваме да направите и вие. След доказването се докоментира и констатира съответното нарушение. Поръчителя с въпросният констативен протокол доказва кражбата пред съответният орган.

Когато имате съмнение за кражба на ток не бива да разгласявате съмненията си между съседи. Също така не бързайте да се карате и да обвинявате вашите съседи. Изчакайте обследването за кражба на ток и констативният си протокол, като по този начин спазвате моралните правила и етика.